UTP-Kabel maken

Veel mensen kopen de internetkabel liever, maar er zijn ook mensen die willen proberen om zelf de zo genoemde UTP kabel te maken. Voor deze mensen is dit artikel geschreven.

Voor de newbies die net beginnen met het computer leven zal ik even uitleggen wat de UTP kabel is. UTP staat voor Unshielded Twisted Pair, dit betekend dat er geen afscherm laag over de aders heen, dit heeft de kabel voor het dagelijks gebruik vaak niet. Een UTP kabel heeft de pluspunten dat het prima werkt voor wat het kost, een nadeel is echter dat hij storings gevoelig is.

Als eerste zijn er gereedschap en materialen nodig om te kunnen beginnen, wat je nodig hebt zijn:

 • Een Kabel op rol (Cat5e of Cat6)
 • De RJ-45 Connectoren
 • Een kabelstripper
 • Een UTP-Tang

De kabel wordt op maat geknipt zodat u zelf kan bepalen hoe lang u de kabel wilt hebben, daarnaast heeft het voordelen om de kabel zelf te knippen zoals de ruimte die het gebruikt.

Na het knippen van de kabel moet u de uiteinden strippen, als deze uiteinden gestript zijn kunt u de aders op volgorde leggen, de volgorde is als volgt.

 1. Wit-Oranje
 2. Oranje
 3. Wit-Groen
 4. Blauw
 5. Blauw-Wit
 6. Groen
 7. Bruin-Wit
 8. Bruin

Als u hier mee klaar bent kunt u de aders in de connector drukken en deze vastklemmen met de UTP-Tang. Als dit gedaan is kunt u de Kabel testen. Werkt de kabel? Dan heeft u uw eigen UTP-kabel gemaakt.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *