Wat moet je doen bij een tekenbeet?
Als je gebeten werd door een teek, dan verwijder je die best binnen de 24 uur aan de hand van een pincet of met een speciaal daar voor ontworpen tekentang. Je plaatst het pincetje zo dicht mogelijk tegen de huid en vervolgens trek je via een draaibeweging de teek uit. Daarna verzorg je het wondje met wat ontsmettingsalcohol. Bij gebrek aan een ontsmettingsmiddel maak je de plek grondig schoon met zeep en water. Om eventueel latere klachten die zouden verband houden met deze tekenbeet te kunnen achterhalen, is het een goed idee om de datum te noteren wanneer je de teek hebt verwijderd. Als je ook de datum weet waarop je denkt de tekenbeet te hebben opgelopen, dan schrijf je die ook op. Het is belangrijk bij het behandelen van een tekenbeet dat je de teek niet bewerkt of verdoofd met ontsmettingsalcohol.
Teken zijn insecten van slechts een paar millimeter groot en vind je vooral in struiken en hoog gras. Na een wandeling in het bos of spel in het park, controleer je best je lichaam op de aanwezigheid van een teek. Alhoewel ze op heel het lichaam kunnen voorkomen, verkiezen ze zich vast te bijten in lichaamsdelen zoals oksels, knieholtes en in de liesstreek. Bij kinderen zie je ze het vaakst verschijnen op het hoofd en in de nek achter de oren.
De tekenbeet op zich is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Niet elke tekenbeet heeft de ziekte van Lyme tot gevolg. Enkel als de teek drager is van de bacterie Borrelia is er kans op de ziekte van Lyme. Als er bijvoorbeeld een rode vlek op de plaats waar de tekenbeet zich bevond alsmaar groter wordt, dan stap je best naar je huisarts om de tekenbeet verder te laten behandelen. Andere symptonen zijn koorts, krachtverlies en gewrichtspijnen.