Wat is het verschil tussen een laserprinter en een inkjetprinter?

Vooroordelen over verschillende soorten printers blijven bestaan. Zo werden laserprinters lang als bijzonder duur beschouwd, terwijl inkjetprinters langzaam en luidruchtig, maar goedkoop moesten zijn. Bovendien duurde het vrij lang voordat de inkt droog was. Vandaag de dag is de technische vooruitgang echter van dien aard dat moet worden gezegd dat, hoewel laserprinters over het algemeen nog steeds duurder zijn dan inkjetprinters, de prijs ervan de laatste jaren sterk is gedaald. Een moderne zwart wit laserprinter overtuigt vooral door de lage afdrukkosten, die door het gebruik van compatibele toner nog verder kunnen worden gereduceerd. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van laser- en inkjetprinters te vergelijken voordat je definitieve conclusies trekt over welk apparaat het beste bij je past.

De zwart wit laserprinter is op termijn goedkoper

Hoewel een zwart wit laserprinter duurder is in aanschaf dan zijn inkjet-tegenhanger, zijn de huidige printkosten lager, waardoor ze een betere keuze zijn, niet alleen voor veel-gebruikers. Tests tonen aan dat een volledig afgedrukte pagina tot 84% minder kan kosten dan een pagina die met een inkjetprinter wordt afgedrukt. De laserprinter is bijna onovertroffen in termen van scherpte en kleurintensiteit. Met een afdruksnelheid tot een pagina per seconde zijn deze duurzame printers ideaal voor kleine bedrijven, maar ook voor intensieve particuliere gebruikers. De werking van een laserprinter is vrij eenvoudig. Het bevat een drum en een of meer tonercartridges waarin het tonerpoeder voor het printen is opgeslagen. Door elektrische lading en andere elementen wordt het poeder geabsorbeerd door de trommel en vervolgens op de printmedia gegooid, waar het wordt gefixeerd door de fixeereenheid. Dit verklaart ook de afdruksnelheid, die veel sneller is dan die van een inkjetprinter, die elk karakter moet reproduceren met miljoenen kleine puntjes verwarmde inkt, regel voor regel.

Afhankelijk van de fabrikant wordt de belichtings-trommel direct in de machine ingebouwd (een permanente of semipermanente belichtings-trommel genoemd) of in de tonercartridge. Als je kiest voor een semi-permanente drum, houdt dan rekening met de relatief hoge prijs in je afdrukkosten, omdat deze na ongeveer 20.000 pagina’s moet worden vervangen(het vermogen kan per merk en model verschillen.) Tegenwoordig is het ook mogelijk om vervuilende stoffen uit tonerpoeder te filteren bijvoorbeeld door het installeren van speciale fijnstoffilters voor laserprinters, die tegen een gunstige prijs kunnen worden aangeschaft. Deze deeltjesfilters hebben een lange levensduur en uitstekende filterprestaties, waardoor de luchtvervuiling in kantoren met laserprinters effectief en onmiddellijk wordt verminderd.

 

Author: admin

Share This Post On