Snel online met de goede router

Met een router kun je verschillende computernetwerken met elkaar verbinden en deze contact laten maken met internet. Dit kan zowel draadloos als bekabeld. De beschikbare snelheid die in een netwerk binnenkomt, wordt door het apparaatje verdeeld. Voor de uitwisseling van bestanden binnen apparaten in een netwerk en voor een stabiele internetverbinding is het een onmisbaar onderdeel. Maar ook een goed functionerend bedrijfsnetwerk kan niet zonder. De types die mensen in hun huis hebben staan, zijn vaak voorzien van extra beveiliging. Ze kunnen met kabels verbonden zijn met elkaar, maar ze zijn ook gemakkelijk draadloos in te stellen. Via een model dat werkt met wifi is je computer, je tablet, je smartphone en wellicht straks zelfs je ijskast en andere huishoudelijke apparaten die werken met wifi altijd met het internet verbonden.

 

router
Bij het kopen van een router is het handig om op een aantal zaken te letten. Met name de snelheid en het bereik van de gebruikte frequentieband zijn belangrijk om in het oog te houden, zodat je verzekerd bent van een snelle internetverbinding. Bovendien zijn er verschillende extra opties om rekening mee te houden. Een veelgebruikt merk is Sitecom router. Deze wordt nog wel eens door de bekabelaar meegeleverd bij afsluiting van een internetabonnement. Je kunt deze apparaten echter ook afzonderlijk aanschaffen, ze zijn op veel plekken online gewoon te bestellen in alle denkbare varianten.

Router en snelheid

Hoe snel het abonnement ook is dat is afgesloten en hoe geavanceerd de apparatuur ook, met een verkeerde wifi router zal nooit het optimale gehaald worden uit een netwerk. De overdrachtssnelheid tussen de router en een ander apparaat wordt uitgedrukt in Mbps. Dat wil zeggen het aantal MB dat per seconde wordt doorgegeven. Hoe hoger dit getal, hoe sneller de gegevensoverdracht is. De langzaamste modellen werken met Ethernet, die verbinding kan een maximale snelheid van 10 Mbps halen. Dit komt zelden meer voor en is enigszins verouderd. Tegenwoordig kom je al vaker Fast Ethernet tegen, dat tien keer zo snel is met een snelheid van 100 Mbps. Maar het meest gebruikt is inmiddels Gigabit, wat een snelheid van 1000 Mbps heeft. Het gebruik van Gigabit maakt het downloaden van een film in principe mogelijk in enkele minuten.

Bereik

Het bereik van een wifi router hangt samen met de frequenties die gebruikt worden om signalen door te geven. Er bestaan single-band routers, simultaneous dual-band routers dual-band routers en zelfs simultaneous tri-band routers. Elke band is een soort baan op de snelweg, hoe meer banen en hoe groter deze zijn, hoe sneller de verbinding. Een single-band router maakt gebruik van de 2.4 GHz-band, maar dat is een drukke band, omdat allerlei apparaten hierop werken. Denk maar aan autoalarmen of smartphones. Het is daarom slim een variant aan te schaffen dat op twee of drie banden werkt. Een Sitecom router heeft over het algemeen deze mogelijkheden. Bij een simultaneous dual-band wordt niet alleen de 2.4 GHz-band aangesproken, maar ook die van 5 GHz. Bij een simultaneous tri-band wordt er zelfs gebruik gemaakt van twee 5 GHz banden. Het bereik van een 2.4 GHz-band is vaak hoger, een 5 GHz-band is vaak sneller. Heb je apparaten allemaal dichtbij de router staan? Dan is een 5 GHz-band een slimme investering.

Beveiliging

De beveiliging van het netwerk gebeurt vaak met een VPN-verbinding. Het internetverkeer wordt dan versleuteld, de privacy komt daarmee niet in het geding, maar soms is het daardoor ook niet mogelijk om toegang tot content uit het buitenland te krijgen. Het kan in het kader van beveiliging ook handig zijn om een router aan te schaffen waarmee een gastnetwerk opgezet kan worden. Je hoeft dan geen netwerknaam en wachtwoord te delen met derden.

Extra opties router

Naast bovengenoemde specificaties, zijn ze in alle soorten en maten verkrijgbaar. Het zijn een soort minicomputers met hun eigen specificaties en mogelijkheden. Het is bijvoorbeeld mogelijk een wifi router aan te schaffen die meerdere apparaten tegelijk kan bedienen, een versie die alle apparaten anoniem met het internet verbindt of de mogelijkheid inzicht in het dataverbruik te krijgen.

Author: admin

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *